راهاندازی کسبوکار از صفر

اگر قصد دارید کسبوکار خودتان را از صفر راهاندازی کنید، این مقاله برای شما نوشتهشده است.
یکی از دغدغههای اصلی بین تمام جوانان و نوجوانان و حتی میانسالان، داشتن شغل شخصی است. اما اغلب افراد، در پیدا کردن و راهاندازی شغل موردنظر، با مشکل روبهرو میشوند.
شاید برایتان سؤال پیشآمده باشد که چرا باید یک شغل شخصی داشته باشیم؟ چرا باید کسبوکار خودمان را راهاندازی کنیم؟
در این مقاله، بهطور مفصل، درباره قسمتهای مختلف راهاندازی کسبوکار از صفر صحبت کردیم.
به شما خواهیم گفت چطور یک کسبوکار را از صفر شروع کنید. فرقی نمیکند که مدیر یک کارخانه باشید یا یک خانم خانهدار! به شما خواهیم گفت که چطور یک بیزینس جدید را راهاندازی کنید.
راهاندازی کسبوکار با سرمایه کم
وقتی صحبت از راهاندازی کسبوکار با سرمایه کم میشود، همه ما به فکر کسبوکارهای خانگی میافتیم. کسبوکارهایی که بهراحتی از طریق یک تخصص ساده، قابلاجرا هستند. در کسبوکارهای خانگی شما نیازی به پرداخت اجاره مغازه، دکور، استخدام کارمند و … ندارید. در کسبوکارهای خانگی، تا زمانی که به سود نرسیدید، نیازی بهاضافه کردن سرمایه به کسبوکار نیست. پس از پولساز شدن کسبوکار، شما میتوانید به بیزینستان سرمایه اضافه کنید.
کسبوکار برای زنان
جالب است بدانید که در ایران، بیکاری زنان ۱۷۰% بیشتر از مردان است. این یعنی فرصت برای زنان ایران! با دیدن این آمار، شما متوجه میشوید که بهراحتی میتوانید وارد بازار کار شوید. البته زنان حقدارند، کار کردن بیرون از خانه، مقداری برای زنان سخت است. به همین دلیل قید کار کردن را میزنند و از داشتن یک درآمد عالی، خودشان را محروم میکنند. البته بعضی وقتها به دلیل مخالفت خانواده، خانمها ترجیح میدهند که کار نکنند. همین عوامل باعث شده که درآمد مردان ۲ برابر بیشتر از زنان شود.
تغییرات کسبوکار در دنیای جدید
با توجه به تحقیقات انجامشده، یک شخص بهطور متوسط در طول سال ۲۱۱۲ ساعت مشغول بهکار است. اگر شما اهل تهران باشید، بهطور متوسط ۱ ساعت را در حال رفتوآمد هستید که بهطور متوسط در طول یک سال به ۶۷۰ ساعت میرسد. این یعنی یک عمر …
به خاطر همین کسبوکارهای خانگی بهشدت مهم و جذاب هستند. چون شما در هر ساعتی از شبانهروز میتوانید تصمیم بگیرید کجا باشید، چقدر بفروشید، چه بفروشید و ..
پس تا اینجا متوجه شدیم داشتن یک کسبوکار خانگی، میتواند برای ما آزادی مالی و زمانی ایجاد کند.
در یک نظرسنجی دلایل شخصی افرادی که تصمیم گرفتند کسبوکارشان را در خانه شروع کنند، پرسیده شده که نتیجه آن به شکل زیر است :
- ۶۰ درصد برای ایجاد تعادل بین زندگی شخصی و کاری
- ۴۵ درصد به دلیل کارایی بیشتر
- ۴۷ درصد به دلیل اجتناب از ترافیک
- ۴۴ درصد برای داشتن تمرکز بیشتر و حواسپرتی کمتر در منزل
- ۳۸ درصد به دلیل نبودِ استرس محیط کار
- ۴۳ درصد به دلیل محیط آرام
- ۴۴ درصد به دلیل نبودِ مسیر رفتوآمد به محل کار
- ۲۹ درصد برای داشتن زمان بیشتر با خانواده و دوستان از این نوع کار حمایت میکنند.
- ۲۳ درصد گفتند که چنین کسبوکاری (به دلیل رفتوآمد کمتر) آسیب کمتری به محیطزیست میزند.
- ۵۵ درصد برای هزینه سوخت خودرو
کسبوکارهای اینترنتی
اغلب کسبوکارهای خانگی را میشود از طریق اینترنت انجام داد. داشتن یک پیج اینستاگرام، یک وبسایت، گروه تلگرامی و واتساپی، تماماً راههایی است که شما میتوانید کسبوکار کوچک و خانگی خود را از طریق آنها بزرگ کنید.
چالشهای داشتن یک کسبوکار شخصی
ما همیشه وقتی میخواهیم برنامهریزی کنیم، دچار مشکل میشویم. دلیل آنهم پر بودن دنیا از چالشها و تغییرات است.
اگر میخواهید برنامهریزی بینقصی داشته باشید، از مدل WOOP استفاده کنید. در مدل WOOP شما در ابتدا Wish (خواسته) خود را بیان میکنید. یعنی دقیقاً آنچه مدنظر دارید را میگویید.
در مرحله بعد Outcome (نتیجه) را بیان میکنید. مثلاً میگویید من میخواهم کسبوکار فروش کیک خانگی داشته باشم و ماهانه 5 میلیون تومان درآمد داشته باشم. در قدم بعد obstacles (موانع) را بررسی میکنیم. مثلاً در این مسیر، ممکن است کیک خراب شود، بازار بسته شود و… و در قدم بعد Plan (برنامه) را میچینیم.
به این صورت شما می توانید برنامه ریزی را به نحو احسن انجام دهید.
من اصلاً دوست ندارم که به شما امید واهی بدهم و مثل بعضی از دوستانی که در زمینه استارتاپ یا موفقیت، قانون جذب فعالیت میکنند، دلتان را الکی خوش کنم (تاکید میکنم بعضی، نه همه آنها). چراکه معقتدم برای تصمیمگیری بهتر باید همیشه از جهت مخالف هم به قضایا نگاه کنیم تا حرفهای دیگران و وضع موجود را به چالش بکشیم.
برای شروع کسبوکار از کجا شروع کنیم؟
- اولین قدم داشتن یک ایده است
قدم اول در راه اندازی هر کسبوکاری داشتن یک ایده خوب است. همه چیز با یک ایده شروع میشود؛ اصلاً کل زندگی ما، حتی سادهترین فعالیتهای روزانه ما بر اساس ایدهها شکل میگیرند.
اما سؤال اصلی این است که این ایدهها را از کجا پیدا کنیم؟
قبل از این که کسبوکاری راه اندازی کنید، باید در نظر داشته باشید علاقههایتان در چه زمینه هستند و چه کارهایی را خوب انجام میدهید. شما در طول روز ساعتهای زیادی با شغلتان درگیر هستید، حتی بیشتر از زمانی که با خانوادهتان میگذرانید. زیر پا گذاشتن علاقه و مهارتتان، زندگی شما را جهنم میکند! همش با خود خواهید گفت «اگر فلان کار را انجام میدادم موفقتر بودم.» پس برای اینکه این اتفاق نیوفتد، این مقاله را تا انتها بخوانید.
برای پیدا کردن علاقه و استعدادتان، میتوانید از آزمون استعدادیابی استفاده کنید. برای شرکت در این آزمون کلیک کنید.
پس اگر میخواهید موفق شوید، از خودتان بپرسید: چه کاری است که من بهتر از همه انجام میدهم؟ من در چه کاری سرعت بیشتری دارم؟ چه کاری را با ذوق و شوق بیشتری انجام میدهم؟
پس نتیجه میگیریم که: برخلاف تصور عموم مردم، ایدههای پولساز از مغز افراد خلاق بیرون نمیآیند، بلکه این ایدهها ناشی از توجه آنها به مشکلات زندگی است. به عبارت دیگر به جای اینکه به دنبال ایدههای کسبوکار باشیم باید به دنبال مشکلات بگردیم تا بتوانیم زندگی مردم را بهتر بکنیم و آنها هم حاضر شوند بابت کاری که برایشان انجام میدهیم به ما پول بدهند
- تست کردن ایده (آیا این ایده مناسب اجرا است؟)
خب تا اینجا متوجه شدیم مرحله اول برای موفق شدن در کسبوکار این است که دقیقاً بدانیم میخواهیم در چه حوزهای فعالیت کنیم. پیشنهاد من به شما این بود که وارد زمینه کاری شوید که به آن علاقه دارید و کاری را انجام دهید که در آن مهارت دهید. سپس گفتیم برای یافتن ایده کسبوکار نیازی نیست از خلاقیت خود استفاده کنید. بلکه فقط کافی است مشکلات اطراف خودتان را پیدا کنید و راهحلی برای آن بیاندیشید. حالا که یک ایده (یا بهتر است بگویم یک مشکل برای حل کردن) دارید، وقت آن رسیده است که باهم بررسی کنیم بینیم آیا با عملی کردن آن موفق خواهید شد یا نه !
باید ۳ چیز را برای عملی کردن ایده در نظر بگیرید :
- ریسک محصول
- ریسک بازار و مشتری
- ریسک رقبا
یعنی چه؟
ریسک محصول :
اگر یک ایده خفن داشته باشید و بخواهید آن را اجرا کنید، بدون در نظر گرفتن ریسک محصول، به مشکل برخواهید خورد. مثلا اگر ایده راه اندازی پیج اینستاگرام برای فروش کاکتوس های سیاه و سفید بگیرید و بعد اجرا کنید و سپس وسط راه متوجه شوید منابع مالی کافی برای تولید این محصول ندارید، به مشکل برخواهید خورد.
راه حل چیست ؟
ریسک محصول یا خدمات بیشتر اوقات به خاطر کمبود منابع مالی پیش میآید. با این وجود که راهاندازی یک کسبوکار کوچک و خانگی بسیار مقرون به صرفه هست، اما خب هنوز هم نیاز به مقداری پول برای شروع کارمان دارید. حسابکتاب کنید ببینید آیا از پس هزینههای اجرایی کردن ایده کسبوکار خود بر خواهید آمد؟ مثلاً اگر بخواهید یک پیج اینستاگرام برای فروش گیاهان دارویی در خانه راه بیاندازید، چقدر پول برای خرید محصول نیاز دارید؟ تا چه زمانی میتوانید از پس پرداخت هزینههای خرید محصول بربیاید؟ تمام این قسمتها را باید تحلیل و بررسی کنید.نکته قابل توجهی که باید در هنگام برآورد هزینه در نظر داشته باشید این است که چون هنوز بازده کار شما مشخص نیست، نباید به هیچ عنوان زیاد هزینه کنید.
ریسک مشتری و بازار :
بیشتر مشکل بیزینس ها از همین جاست! یک محصول به شدت عالی دارند. اما اصلا بازاریابی و نیازسنجی نکرده اند! نمی دانند آیا مردم به آن محصول نیاز دارند یا خیر! چند مشتری می تواند داشته باشد؟ چه مشکلی از مردم را درمان می کند؟ و…
راه حل – اول از محصولتان مطمئن شوید
بهترین روشی که میتوانید متوجه شوید آیا محصولتان به فروش خواهد رسید یا نه، صحبت با خودِ مشتریان است. آنها بهتر از هر کس دیگری به شما خواهند گفت آیا از محصول یا خدمات شما خریداری خواهند کرد یا نه. یکی از مسائلی که بسیاری از بنیانگذاران با آن برخورد کردهاند (بخصوص هنگام جذب سرمایهگذار)، مواجهشدن با آدمهایی بوده که میگفتند ایده تو فوق العاده است، تو دنیا رو دست نداره. ولی پای عمل پا پس کشیدهاند. دلیل این رفتار آینه که آدمها ممکن است تو رودربایسی گیر بکنند و نتوانند رک و راست نظرشان را به شما بگویند.پس سعی کنید که از خود مردم و مشتری های بالقوه اطلاعات بگیرید.
ریسک رقبا:
مسئله خیلی مهمی نیست. فقط قبل از راهاندازی کسبوکار، پیدا کنید که چه کسانی در صنف شما و بیزینس شما در حال فعالیت هستند.
راه حل – ببرسی رقبا (فقط بررسی نه چیز دیگر)
اگر اولین کسبوکاری هستید که وارد یک حوزه میشوید، خیلی به نفع شما خواهد بود. میتوانید با نوآوری نام برند خودتان را سر زبانها بیاورید و فروش زیادی داشته باشید. بااینحال این نکته را هم بدانید که نوآوری تا پایان عمر شما را تضمین نمیکند و شرکتهای زیادی هستند بلافاصله بعد از شما، در زمینه کاری شما شروع به فعالیت میکنند. درست مثل زمانی که اسنپ کار خود را بهعنوان اولین سرویس تاکسی آنلاین در ایران آغاز کرد، شرکتهای مختلف دیگری هم وارد این حوزه شدند .
۳..هدف گذاری کنید
حالا که ایده دارید، تستها را انجام دادهاید، باید برای خودتان هدف مشخص کنید. مثلاً مشخص کنید که تا 3 ماه آینده n تعداد از محصولم را فروختهام. n تعداد مشتری جذب کردهام و…
نداشتن هدف، مانند یک کشتی بدون سکان است. مسیر آب به هرجا که دوست داشته باشد شما را میبرد. برای آموزش هدف گذاری کلیک کنید.
۴.شروع کنید حتی آشغالی
سعید حسینی حرف جالبی زد. سعید حسینی بنیانگذار لیون کامپیوتر، گفت شروع کن حتی آشغالی! خیلی از ماها به دنبال آماده شدن شرایط برای شروع بیزینس هستیم. اما این نکته را در نظر نمیگیریم : اگر الان شروع نکنیم، یک نفر زودتر شروع میکند و سهم بازار را میگیرد.
۵.خودت رو آماده کن
مهم نیست که در منزل کارت را شروع می کنی یا در یک دفتر ۳ طبقه. باید محل خاصی برای فعالیت روی کسب و کارت مشخص کنید. یک میز کار، جای مشخص یا هرچیز دیگر را به صورت تخصصی برای کسب و کارت مشخص کن و با جدیت در آن مکان فقط کار کن.
۶.بازاریابی و فروش را یاد بگیر
بازاریابی و فروش، از مهمترین مهارتهایی است که یک صاحب کسبوکار باید بداند. مشتریان شما چه دوست دارند؟ بابت چه چیزی پول پرداخت میکنند؟ کجا میتوانی آنها را پیدا کنی؟ و…
اینها سوالاتی است که با دانستن علم بازاریابی و فروش میتوانی به آنها پاسخ دهید.
برای یادگیری آموزش های بازاریابی کلیک کنید.
جمع بندی
امیدوارم که این نکات برایتان مفید بوده باشد. راهاندازی کسبوکار شخصی، بهشدت دوستداشتنی و جذاب است. البته که سختیهای خود را دارد، اما با رعایت این نکات میتوانیم بهترین نتایج را بگیریم.
اگر دوست دارید بیشتر درباره راهاندازی کسبوکار بدانید، محصول راهاندازی کسبوکار را به شما توصیه میکنم.
موفق باشید
دیدگاهتان را بنویسید